ترسیم هویت ایرانی اسلامی در فضای مجازی
پرسش اساسی نوشتار حاضر این است که «نگاه آینده شناسانه در رابطه با کار کردهای جامعه مجازی برای هویت ایرانی اسلامی چیست ؟
پرسش اساسی نوشتار حاضر این است که «نگاه آینده شناسانه در رابطه با کار کردهای جامعه مجازی برای هویت ایرانی اسلامی چیست ؟ پایه و الگوی نظری این نوشتار بازنویسی و بازخوانی «الگوی جامع مدیریت استراتژیک» ایده «فرد آر. دیوید» متناسب با رهیافت آینده پژوهی است که در بررسی موضوع هم به محیط داخلی با دو مؤلفه قوت و ضعف و هم محیط خارجی با دو مؤلفه فرصت و تهدید می پردازد.
شیوه گردآوری دادهها، در فضای مجازی بر اساس کلید واژههای مطرح در تحقیق از سایتها و وبلاگها و در غیر از فضای مجازی فیش برداری از برخی منابع مکتوب استخراج شده اند. در قسمت دوم نقاط قوت و ضعف داخلی و نقاط تهدید و فرصت خارجی فضای مجازی برای هویت ایرانی اسلامی مورد بررسی قرار گرفته اند. در نهایت با تأملی آینده پژوهانه، سناریوهای ممکن، محتمل و مطلوب متأثر از فضای مجازی بر هویت ایرانی اسلامی در مدل یاد شده مورد بررسی قرار می گیرند.
در جامعهای که ارتباطات الکترونیکی سیطره دارد، و هویتهای ناپایدار، چند لایه و پراکنده ظهور می کند، هویت دیجیتالی که محصول جامعه اطلاعاتی و اجتماعات مجازی است، مخاطبان و کاربران وسایل نوین ارتباطی و اطلاعاتی را هدف قرار می دهد و هویت ملی آنها به سمت هویت فراملیتی تغییر می دهد. فضای مجازی واقعیت نوپدیدی است که با کارکردهای متنوع خود، تغییرات تازه ای را موجب شده و به شکل گیری نوعی دنیای مجاز واقعی انجامیده است.
این در حالی است که تقویت هویت باید از طریق ساختارهای عینی و ذهنی صورت گیرد. در این راستا، تعریف مشروعیت رفتارها بر مبنای فرهنگ خودی، گام مهمی برای تقویت هویت در فضای کنونی است. با سیاست گذاری فرهنگی از طریق ساماندهی و اطلاع رسانی پایگاه های قرآنی، تلاش همه جانبه مراکز علمی و فرهنگی و حمایت از وبلاگ های قرآنی، ایران اسلامی با دارابودن تمدن کهن و هویتی اصیل و تأثیر گذار میتواند در فضای مجازی نیز همانند فضای حقیقی اثر گذار بوده و اشاعه دهنده و مفسر ایدئولوژی اسلامی باشد.
این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی به بررسی و ارائه راهکار در زمینه تقویت هویت ایرانی – اسلامی در فضای مجازی پرداخته و از این رهگذر به این سؤال پاسخ دهد که چگونه می توان به معرفی، تبلیغ و تقویت هویت ایرانی - اسلامی در فضای مجازی پرداخت؟
نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد با تکیه بر هوش و ذکاوت جوانان این مرز و بوم می توان از فضای سایبر نه تنها برای معرفی فرهنگ ناب ایرانی – اسلامی به جهان، بلکه برای مقابله با تهدیدها و تخریبهای دشمن بهره برد.
مفهوم هویت ملی در درجه نخست با ایده یگانه بودن ملت و احساس تعلق به یک جامعه تاریخی پیوند خورده است. بر این مبنا و براساس مرزبندیهای جغرافیایی، ایرانیان دارای هویتی چند هزار ساله هستند. پس از ورود اسلام به ایران و پذیرش آن از سوی مردم و شکل گیری مرزبندی های اعتقادی جدید، به تدریج هویت ایرانی – اسلامی پدیدار گشت. با این حال در عصر کنونی ظهور فن آوریهای نوین ارتباطی - ارتباطی دگرگونی های بنیادینی را در ساختارهای فرهنگی و اجتماعی جوامع ایجاد کرده است که پی آمد آن شکل گیری نوع جدیدی از تعاملات و مناسبات انسانی است که ضمن تمایز از الگوهای ارتباطی مرسوم سنتی، عملا فرصتهای نوینی را در جهت تجلی هویت، به وجود آورده است. بنابراین در عصر ارتباطات و اطلاعات، فضای مجازی فرصتها و آسیب های برای هویت بومی اسلامی - ایرانی کشور ما فراهم آورده که توجه به آن باید در صدر اولویت های برنامه ریزی مسئولین و نخبگان علمی قرار گیرد. با این مقدمه پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که چه راهبردها و را کارهایی را می توان برای تقویت هویت - اسلامی در فضای مجازی ارائه نمود؟ در پاسخ به این پرسش راهکارها را در دو زمینه سلبی و ایجابی می توان تنظیم نمود؛ سیاست سلبی شامل سیاست ها معطوف به حذف، کنترل و نظارت بر داده ها و اطلاعات و سیاست های ایجابی مانند تقویت فعالیت های فرهنگی، گسترش سواد رسانه ای، تولید و تقویت برنامه ها معطوف به تولید معنا، و مدیریت محتوا، با رویکرد اسلامی - ایرانی در فضای مجازی است. نوشتار به روش کیفی و شیوه تحلیل توصیفی - تبیینی به توصیف و ارائه پیشنهاداتی برای تقویت هویت ایرانی اسلامی در فضای مجازی می پردازد.
منبع: فضای مجازی و هویت، دکتر شقایق حیدری، انتشارات تمدن ایرانی، چاپ دوم، تهران، 1394
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}